Харчування

Рекомендації щодо організації харчування дитини

Раціональне харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці.
Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати.
В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.
У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків. Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м'ясі, рибі, молоці, яйцях та ін. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони.
Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і Д. Але надмір жирів шкідливий, бо сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.
Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози.

У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Недостатня їхня кількість різко погіршує стан здоров'я, ріст і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

Харчування дітей ранньою весною - набираємось вітамінів

Весна - період авітамінозу - це відома всім істина. Як же спланувати весняне харчування дітей, щоб вберегти їх від недостатку вітамінів та від так званої «весняної втоми»? Адже неважко помітити, що саме з початком весни у багатьох дітей стає тривожним сон, з'являються апатія, млявість, дратівливість, образливість, плаксивість; вони часто вередують, хворіють на ГРЗ, у них змінюється апетит - то знижується, то підвищується; в школі постійно повторюються порушення дисципліни. Саме в цей період року спостерігається десинхронізація біоритмів органів і систем, змінюється рівновага в імунному захисті, з'являється особливо висока потреба в фізіологічно активних речовинах: вітамінах, мікроелементах, антиоксидантах. Фахівцями встановлено, що навесні в крові школярів дефіцит вітаміну С визначається в 40-90% випадків, вітаміну Е - у третини, вітаміну А - більш ніж у чверті обстежених. Тому батькам в першу чергу потрібно звернути увагу на здорове збалансоване харчування дітей. Як же бути батькам, які помітили у дітей ознаки весняної втоми?

Насамперед необхідно налагодити повноцінний сон дитини: 6-7-річні діти повинні спати не менше дванадцяти годин, 8-9-річні - десять-одинадцять, 10-12-річні - десять, 13-15-річні - не менше дев'яти з половиною годин. Дітям необхідно щодня (принаймні 1-2 години) перебування на свіжому повітрі. Рекомендується в цей час року обмежити перегляд телевізійних передач і роботу на комп'ютері. Харчування дітей має бути багатим як білками (м'ясо або риба повинні входити в меню щодня), так і вітамінами. Дуже корисні фруктові соки, сухофрукти (їх заливають окропом, настоюють, але не варять), банани. Цілющу дію робить зелений чай. Як джерело вітамінів і непоганий імуностимулятор, незамінний настій з плодів шипшини. Для більшої користі його можна підсолодити натуральним медом. А мед, як відомо, джерело вітамінів, біологічно активних речовин і мікроелементів. Поповнити запаси вітаміну С нам допоможуть цитрусові, ківі. Але такі екзотичні продукти можуть викликати алергію. Вводьте в дитячий раціон квашену капусту (не магазинну з консервантами, а свою, квашену на підвіконні), чорну смородину, що за кількістю аскорбінової кислоти, чи то пак вітаміну С, лідирують в порівнянні з цитрусовими. При плануванні весняного харчування дітейдуже важливо не забувати про свіжу зелень. Слід щодня вживати звичні і не звичні для нас зелені культури: листовий салат, петрушку, кріп, кінзу, крес-салат, зелену цибулю, а також квашену капусту. До речі, зовсім не складно вирощувати зелену

цибулю та крес-салат вдома на підвіконні. Млявість і блідість дитини можна пояснити зниженим гемоглобіном внаслідок нестачі заліза. Гранати, свіжі яблука, морква в цьому вам допоможуть. До речі, гризти морквину просто так не так корисно, як заправлену, у вигляді салату. В моркві міститься провітамін А, який засвоюється тільки тоді, коли морква заправлена сметаною або будь-яким іншим соусом, що містить жир(майонез не бажаний). На пам'ять благодійно впливають салати зі свіжої капусти. Якщо дитина працює закомп'ютером, їй необхідні продукти, що містять бета-каротин: морква, помідори, червоний перець. Для поповнення вітамінів групи В обов'язкове вживання молочних продуктів, яєць та риби, особливо морської. Діти повинні отримувати щодня 150-200 г овочів, фруктів і ягід - 150-200 г. Хоча б частково овочі та фрукти треба давати в сирому вигляді. Непогано для здорового харчування дітей використовувати заморожені фрукти та овочі, тільки пам'ятайте при цьому, як правильно їх готувати: обмити їх проточною холодною водою і, не розморожуючи, опустити в киплячу воду (води повинно бути небагато), так втрата вітамінів буде мінімальною. З обережністю вводьте ранні овочі і фрукти, тому що вони дуже часто бувають напхані біостимуляторами росту і нітратами. Користі від них ніякої, а проблем зі шлунком буде предостатньо. Рожеві щічки, прилив сил і поліпшення настрою дитини - найкращий доказ вашої боротьби з авітамінозом і зниженням імунітету. З таким настроєм гайда зустрічати весну!

Харчування дитини взимку


  • Харчування дитини взимку - вітаміни, овочі і багато іншого
    При зміні сезонів людський організм, в тому числі і дитячий, повністю перебудовує свою роботу. Зима - не є виключенням і, щоб ця «перебудова» пройшла добре, головне при складанні меню дитини - врахувати дві особливо важливих особливості холодної пори року.

    По-перше, сьогодні наші малюки особливо схильні до простудних та інших захворювань. Іноді дитина, мало не всю зиму то кашляє, то шморгає носом. У цьому вина зниженого імунітету: дається взнаки дефіцит сонячного світла і зменшення в раціоні дитини вітамінів (у порівнянні з літньо-осінніми місяцями).

    По-друге, щоб зігрітися в холодну пору, необхідна енергія, яку ми отримуємо в основному з білкових продуктів. Яким же тоді має бути харчування дитини взимку і як правильно скомпонувати для неї зимове меню?
    Правила зимового дитячого харчування
    У таких випадках дієтологи радять дотримуватися наступних рекомендацій:
    • стежте, щоб в раціоні дитини обов'язково були сирі овочі і фрукти, у тому числі і у вигляді салатиків;
    • дотримуйтесь правил кулінарної обробки овочів та умови їх зберігання, це дозволить по максимуму взяти з "дарів природи" корисних речовин;
    • додавайте в меню малюка соки (персик, яблуко, лимон та інші), морси з журавлини, брусниці, компоти (у тому числі із сухофруктів), а також чай з лимоном, малиною;
    • подбайте про те, щоб в меню було достатньо калію. Найбільше його в морській капусті, чорносливі, родзинках, горосі, картоплі, вівсяній крупі, зеленому горошку, буряках, чорній смородині. Багаті калієм і яловичина, тріска, хек, скумбрія, філе кальмарів;
    • зверніть увагу на продукти в яких міститься багато кальцію і магнію (молоко, сир, горіхи, крупи, цвітна капуста та інші);
    • варіть малюкові вегетаріанські овочеві супи, в які ми рекомендуємо додавати зелень (кріп, петрушку);
    • наповніть раціон малюка "енергетичними стравами" з м'яса і риби, а також іншої білковою їжею;
    • остерігайтеся давати холодні продукти малюкові (морозиво, напої і т. д.).
    Основні продукти харчування взимку

    Консервоване дитяче харчування
    Взимку воно також стає одним з головних джерел вітамінів і мікроелементів. Справа в тому, що, наприклад, яблуко через 180 днів після того як було зірване з дерева, втрачає практично сто відсотків всіх своїх корисних речовин. При консервуванні ж їх втрати набагато менші. Тільки не забувайте, що дитяче харчування підходить малюкам від 1 до 3 років.

    Заморожені продукти
    Взимку вони просто порятунок. Адже вітаміни, інші корисні речовини в фруктах і овочах добре зберігаються при заморожуванні. Крім того, свіжозаморожена продукція легко і швидко готується - в 2-3 рази швидше звичайної. Взимку варто згадати про протерті з цукром ягоди, варення-п'ятихвилинки... У таких заготовках вітамін С майже не руйнується, на відміну від варення і джемів. Малюкам особливо корисні чорна і червона смородина, малина. Але й цього недостатньо!

    Джерела білка для дитини взимку
    Взимку дитині вкрай необхідні білки (як рослинного, так і тваринного походження). Основними їх джерелами можуть бути страви з м'яса, птиці та риби; яйця, молоко, бобові.
    Пиття для дитини в холодну пору року
    У холодну пору року питво також матиме свої особливості. Щодня в раціоні дитини повинні бути різноманітні чаї та вітамінні напої, сік, компоти, киселі, морси.

    Чай. Він не повинен бути дуже солодким або міцним, гарячим або надмірно холодним. Використовуйте сорти натурального чаю без ароматичних добавок.

    Вітамінні напої. До них відносяться відвари і настої з лікарських рослин, чаї з трав. У зимовий період дітям просто необхідний настій шипшини, збори трав, а також вітамінізовані трав'яні чаї, які можна придбати в будь-якій аптеці.

    Соки. Всі переваги на боці свіжовіджатих соків. Малюкам старше двох років можна пити і звичайні "дорослі" соки з пакетів за умови, що вони якісні і 100%.

    Компоти і морси. Для діток корисні компоти, зварені зі свіжих (заморожених) фруктів або сухофруктів. При їх

  • приготуванні бажано не додавати цукор. Наприклад, родзинки додадуть необхідного солоду. Купуючи їх, вибирайте білі - вони найсолодші. З морсів віддавайте перевагу журавлинному і брусничному. Їх можна заправити медом - і смачно, і корисно.

    Приблизне зимове меню для дитини
    Сніданок - важлива складова добового раціону і, щоб дитину все-таки нагодувати, пам'ятайте:
    • вранці ніяких жирних і сухих страв на столі бути не повинно (це стосується також гострих та солоних страв);
    • садити снідати малюка необхідно не раніше, ніж через 30-40 хвилин після того, як він прокинеться.
    На сніданок найкраще приготувати молочну кашу: вівсяну, гречану і т. д. Крім цього, малюк повинен отримати білковий продукт (наприклад сир, яйце), а також трохи хліба. На столі обов'язково повинні бути сезонні добавки з овочів або фруктів. З напоїв - неміцний чай.

    Другий сніданок. Уникаємо солодощів і жирних продуктів, які "перебивають" апетит. Можна запропонувати діткам невеликий бутерброд, фрукти, а з напоїв - сік або відвар шипшини.

    Обід повинен складатися не менше ніж з двох страв - рідкого (вегетаріанський суп або борщ) і другого. Основою другої страви є продукти, багаті білком: м'ясо, риба, яйця або напівм'ясні страви, наприклад голубці, котлети з м'яса і капусти, млинці з м'ясом або сиром. Добре давати овочеве пюре (морквяне, картопляне...). На десерт - фрукти, кисіль або желе. А закінчуємо обідню трапезу чашкою компоту або чаю з галетним печивом - вибір за вами.

    Підвечірок. Даємо дитині молоко, кисляк, фрукти, печиво, какао, і т. д.

    Вечеря. Підбираючи продукти до вечері, звертаємо увагу на те, щоб не подавати повторно страва, яка вже була в цей день (виняток - молоко, хліб, овочі і фрукти). Відварна і запечена риба, локшина або рис, відварну картоплю, овочеві страви, чай - знову ж вибір залишається за мамою.

    А перед сном запропонуйте дитині склянку кефіру.

Двотижневе меню на літньо-осінній період


© 2021 Заклад дошкільної освіти "Цукринка"
Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати