Харчування

Рекомендації щодо організації харчування дитини

Раціональне харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці.
Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати.
В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.
У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків. Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м'ясі, рибі, молоці, яйцях та ін. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони.
Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і Д. Але надмір жирів шкідливий, бо сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.
Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози.

У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Недостатня їхня кількість різко погіршує стан здоров'я, ріст і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

Фаст-фуд у раціоні дитини

За сучасного темпу життя іноді доводиться харчуватися нашвидку. Тож так званий фаст-фуд уже давно став невід'ємною частиною нашого повсякдення. Чи справді фаст-фуд є винятково шкідливим? Чи якісь його види час від часу можна використовувати в харчуванні? Заклади харчування, де можна швидко перекусити, дедалі стають невід'ємною частиною буденного життя українців, зазвичай жителів міст, адже це швидко і зручно. Часто сім'ї з дітьми дошкільного віку навіть у вихідний день, коли мають змогу харчуватися вдома, обідають або вечеряють у фаст-фуді, аби не витрачати час на приготування їжі. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Піца з ковбасою або копченим м'ясом, хот-доги, картопля-фрі, пончики, пиріжки, солодкі газовані напої - страви-табу для дітей дошкільного віку. Іноді фаст-фудом називають готові продукти, призначені для легких перекусів, - так звані «снеки» (легка закуска). До них належать: глазуровані сирки, йогурти, горішки, солодка випічка тощо. В асортименті снекової продукції можуть бути кондитерські вироби з великим вмістом цукру, жиру, солі й різних смакових добавок. Більшість із нас хоч раз у житті куштували розчинні супи, бульйонні кубики або локшину швидкого приготування. Часто у складі цих продуктів можна побачити список різних нібито корисних речовин. Натомість ці продукти харчування містять безліч ароматизаторів, окислювачів, підсилювачів смаку.

Відомо, що для збалансованого харчування людському організму потрібні білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінерали. Особливо - організму дитини, який активно росте й розвивається. Утім у продуктах швидкого харчування білків та корисних жирів дуже мало. Розглянемо докладніше складові продуктів фаст-фуду. Натуральні жири забезпечують організм дитини енергією, захищають від переохолодження та сприяють ліпшому засвоєнню вітамінів. Однак цих властивостей позбавлені транс-жири. Транс-жири, або гідрогенізовані жири, виробляють із рафінованої олії, яку нагрівають разом з хімічними каталізаторами. Через високу температуру структура жирних кислот змінюється і стає твердою, що дає змогу збільшити строк зберігання продукції і водночас зменшити її вартість. Результати численних наукових досліджень, проведених вченими з різних країн світу, засвідчили негативний вплив транс-жирів на здоров'я людей. Зокрема, вживання продуктів харчування, які містять транс-жири, може спричинити:

• розвиток цукрового діабету;

• зниження чутливості клітин підшлункової залози до інсуліну;

• ожиріння та інші захворювання, пов'язані з обміном речовин;

• зменшення еластичності артерій;

• народження немовлят з вагою, меншою норми;

• погіршення якості молока матерів, які годують дитину;

• зниження імунітету;

• зменшення кількості чоловічих статевих гормонів;

• погіршення обміну простагландинів, що впливають на кров'яний тиск, залози внутрішньої секреції, водно-сольовий обмін тощо;

• погіршення роботи ферментів;

Окрім цього, транс-жири заважають метаболізму клітин, замінюючи ненасичені жирні кислоти, і призводять до розвитку деяких видів злоякісних новоутворень. Зазвичай задля економії під час приготування страв у закладах швидкого харчування використовують найдешевшу продукцію або використовують певний продукт повторно. Так, за кількаразового приготування фаст-фуду у фритюрниці олія накопичує канцерогенні речовини. Канцерогенними речовинами визнані й деякі замінники смаку в сосисках та ковбасах. Страви фаст-фуду мають високий вміст таких харчових добавок, як: сіль, барвники, консерванти, емульгатори, регулятори кислотності, згущувачі, стабілізатори, підсилювачі смаку, модифікований крохмаль, поліпшувачі для борошна, розпушувачі, харчові ароматизатори. Замість спецій використовують готові пряно-ароматичні суміші, які містять підсилювачі смаку, зокрема найнебезпечнішим з них є Е 621. Ці речовини роблять фаст-фуд смачним і ароматним, та вживання їжі, яка їх містить, призводить до розвитку гастриту, а за тривалого вживання - до серйозних ускладнень. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!У закладах швидкого харчування страви містять сіль у кількості, яка в рази перевищує норму. А харчові добавки та ароматизатори можуть стати причиною появи різноманітних алергічних реакції. 

Більшість страв для швидкого харчування виготовляють з рафінованих продуктів, у яких майже немає харчових волокон. А як стверджують лікарі, бідний на клітковину раціон харчування призводить до тривалих закрепів, самоотруєння організму і є чинником розвитку онкологічних процесів у товстому кишківнику. 

Така їжа часто затримується в кишківнику, викликаючи бродіння і гниття. Це призводить до здуття живота, діареї. Окрім того, фаст-фуд змушує печінку і підшлункову залозу працювати з надмірними зусиллями.

Навіть невеличкий бутерброд із закладу швидкого харчування за кількістю калорій дорівнює повноцінному обіду. Тому серед прихильників фаст-фуду спостерігається велика кількість людей із надмірною масою тіла. Особливо негативно позначається швидке харчування на дитячому організмі, адже всі продукти фаст-фуду мають високу калорійність.

Так, вживання одного гамбургера дорівнює половині добової норми калорій для дошкільника. Якщо додати до нього картоплю-фрі і солодкий газований напій, то за кількістю калорій такий прийом їжі мав би замінити дитині не лише сніданок, а й обід і вечерю. Але до кінця дня дитина знову захоче їсти, і до вечора ще буде не раз щось перекушувати. Незбалансоване меню, багате жирами і вуглеводами, але з нестачею вітамінів, мікроелементів, харчових волокон призводить до порушень в ендокринній та імунній системах. До того ж таке харчування позначається не лише на фізичному, а й на розумовому розвитку дитини. 

Науковці Брістольського університету довели, що незбалансоване, неправильне харчування здатне назавжди змінити роботу мозку. Так, у перші три роки життя мозок дитини швидко розвивається, і на його активність впливає багато чинників, зокрема й якість харчування. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!Учені довели, що раціон харчування у віці до трьох років найбільше впливає на подальший розумовий розвиток дитини. Так, діти, які до трирічного віку куштували чіпси, надалі показували знижені показники IQ. Негативний вплив, який фаст-фуд чинить на мозок, на думку фахівців, є непоправним - 20% дітей, які неправильно харчувалися у віці до трьох років, надалі демонстрували зниження рівня IQ на п'ять пунктів. Продукти фаст-фуду містять ароматизатори. Наприклад, у картоплі-фрі є добавка зі смаком яловичини. Такі ароматизатори стимулюють апетит і спонукають до систематичного переїдання. Це викликає залежність, подібну до наркотичної. Це відбувається тому, що жирна й солодка їжа швидко підвищує рівень цукру в крові, що супроводжується короткочасним викидом у кров гормонів насичення. Подальше їх зниження призводить до погіршення настрою. У любителів фаст-фуду можуть розвиватися навіть депресивні стани. Захоплення гамбургерами, солодкими газованими напоями та картоплею-фрі доволі швидко призводить до зміни хімічних процесів у мозку людини, що найчастіше і відбувається за наркотичної залежності. На користь цієї теорії свідчить і той факт, що прихильникам фаст-фуду дуже складно повернутися до вживання нормальної їжі й дотримуватися суворої дієти.

Особливо шкідливими для здоров'я дитини є солодкі газовані напої, які часто дають у закладах швидкого харчування в подарунок чи як складову меню. Ними неможливо втамувати спрагу, а після вживання - залишається солодкий після смак і бажання випити його ще. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!Солодкі газовані напої - це коктейль із цукру, хімічних підкислювачів і газів, що прискорюють розподіл токсинів по організму. Одна склянка солодкого газованого напою вміщує чотири-п'ять чайних ложок цукру. Висока насиченість цього напою цукром - це ризик захворіти на цукровий діабет. Часте вживання солодких газованих напоїв призводить до ризику серцево-судинних захворювань, а підвищення концентрації в організмі тригліцеридів сприяє розвитку атеросклерозу. За підрахунками, в одній пляшечці солодкого газованого напою ємністю 0,33 л міститься до 150 ккал. Зайві калорії, що надходять в організм дитини, перетворюються на жир, а відтак призводять до серйозних метаболічних порушень. Так, наприклад, кофеїн у солодких газованих напоях, негативно впливає на психоемоційну сферу дитини, збуджує її нервову систему. Унаслідок цього діти можуть страждати безсонням, неуважністю, скаржитися на головний біль. Кофеїн викликає залежність і збільшує втрату кальцію, який украй необхідний для здоров'я хребта, кісток, зубів дитини. Натомість фосфорна кислота, що міститься у найпоширеніших солодких газованих напоях, призводить до утворення каменів у нирках. Також у ці напої часто додають лимонну або яблучну кислоту, але ще частіше - ортофосфорну кислоту [Е338], яка зумовлює вимивання кальцію з організму,ослаблення міцності зубів та кісток. Високий вміст цукру й підвищена кислотність напою (кислота роз'їдає зубну емаль} є частою причиною виникнення карієсу в дітей. Своєю чергою, вуглекислий газ, яким насичений солодкий газований напій, збільшує секрецію шлункового соку, що подразнює слизову оболонку шлунка і призводить до гастриту й метеоризм .У солодких газованих напоях багато барвників, які можуть викликати алергічну реакцію у вигляді алергічного дерматиту, кропив'янки, алергічного риніту і навіть нападу бронхіальної астми. Так, вживання солодких газованих напоїв дітьми може призвести до:

• порушення метаболічних процесів;

• розвитку атеросклерозу;

• виникнення карієсу;

• слабкості кісток;

• подразнення шлунка й кишківника;

• виникнення сечосольових діатезів і сечокам'яної хвороби;

• послаблення ниркової функції. 

Тож батьки мають відповідально ставитися до культури харчування власних дітей, дбаючи про їхнє здоров'я, подавати їм належний приклад для наслідування. Якщо батьки їстимуть здорову та корисну їжу, то й діти вважатимуть це нормою. Тоді правильна харчова поведінка стане хорошою звичкою і вдома, і в гостях, і в закладах харчування. 

Шкідливі продукти харчування для дітей

Харчування і здоров'я дитини дуже сильно взаємопов'язані між собою. Зростаючий організм повинен одержувати корисну їжу, щоб нормально рости і розвиватися. Тим не менш, сучасні батьки дуже часто норовлять погодувати своє чадо чіпсами, копченої ковбаскою, різноманітними цукерками всіх кольорів веселки, не замислюючись, що виконуючи гастрономічні бажання дитини, завдають непоправної шкоди його здоров'ю. Отже, давайте розглянемо декілька найпопулярніших шкідливих «смачненького» і розберемося, чому давати їх дитині небажано. Чіпси. Це якщо пункт не лідер, то в п'ятірці перших за уподобанням дітей. Чіпси виробляють з картопляного порошку, вони містять багато гідрогенізованих жирів, напхані харчовими добавками і до всього - у них занадто багато солі. Чіпси, приготовлені в домашніх умовах, теж не особливо корисні, хоч вони і з цього картоплі. Пересмажені продукти погано впливають на печінку дитини, тому не варто зловживати не лише чіпсами, але і смаженою картоплею, м'ясом. Сухарики. Цей продукт не представляє особливої харчової цінності не те, що для дитини, але навіть для дорослих. Звичайні засохлі шматочки хліба щедро присмачені добавками, що імітують смак сиру, бекону, зелені. Ну і солі тут не менше, ніж в чіпсах. Газовані солодкі напої. В їх складі є така «бяка», як бензоат натрію (Е211). У великих кількостях ця речовина здатна пошкодити ДНК і привести до таких страшних хвороб, як цироз печінки, хвороба Паркінсона та інших нейродегенеративних захворювань. Як правило, у газованій воді дуже багато цукру. Наприклад, в літрі кока-коли їх аж 25 ложок! Несформировавшаяся підшлункова залоза дитини не здатна повноцінно впоратися з такою кількістю глюкози. Часте вживання газованих напоїв здатне викликати ожиріння і цукровий діабет. Дієтична кока-кола - нічим не краще. У ній містяться небезпечні для здоров'я цукрозамінники: аспартам і цикламат. Сосиски - улюблене блюдо нашого народу, особливо малюків. До вечері звичними стали макарони з сосисками або на сніданок сосиски з омлетиком. Але часте вживання цього продукту шкідливо для дітей. Ні для кого ні секрет, що в сучасних дешевих сосисках м'ясом тільки пахне. Зате майже половину ваги складають жири, а також у них багато соєвого білка і нітриту натрію, який надає сосисок рожевий колір і м'ясний запах. Те ж саме можна сказати і про дешеву ковбасу. Нітрат натрію може викликати рак кишечника, тому максимально захистіть дітей від такої їжі. Краще купіть трохи м'яса і зробіть дитині котлетки на пару або стушите з овочами. До шкідливих продуктів відносяться також жувальні гумки, різноманітні сухі сніданки, мівіни і інший фастфуд. Модифікатори смаку, стабілізатори, барвники є бомбою сповільненої дії для маленького організму. Тому, слідкуйте за тим, що Ви включаєте в раціон дитини.

Харчування дітей ранньою весною - набираємось вітамінів

Весна - період авітамінозу - це відома всім істина. Як же спланувати весняне харчування дітей, щоб вберегти їх від недостатку вітамінів та від так званої «весняної втоми»? Адже неважко помітити, що саме з початком весни у багатьох дітей стає тривожним сон, з'являються апатія, млявість, дратівливість, образливість, плаксивість; вони часто вередують, хворіють на ГРЗ, у них змінюється апетит - то знижується, то підвищується; в школі постійно повторюються порушення дисципліни. Саме в цей період року спостерігається десинхронізація біоритмів органів і систем, змінюється рівновага в імунному захисті, з'являється особливо висока потреба в фізіологічно активних речовинах: вітамінах, мікроелементах, антиоксидантах. Фахівцями встановлено, що навесні в крові школярів дефіцит вітаміну С визначається в 40-90% випадків, вітаміну Е - у третини, вітаміну А - більш ніж у чверті обстежених. Тому батькам в першу чергу потрібно звернути увагу на здорове збалансоване харчування дітей. Як же бути батькам, які помітили у дітей ознаки весняної втоми?

Насамперед необхідно налагодити повноцінний сон дитини: 6-7-річні діти повинні спати не менше дванадцяти годин, 8-9-річні - десять-одинадцять, 10-12-річні - десять, 13-15-річні - не менше дев'яти з половиною годин. Дітям необхідно щодня (принаймні 1-2 години) перебування на свіжому повітрі. Рекомендується в цей час року обмежити перегляд телевізійних передач і роботу на комп'ютері. Харчування дітей має бути багатим як білками (м'ясо або риба повинні входити в меню щодня), так і вітамінами. Дуже корисні фруктові соки, сухофрукти (їх заливають окропом, настоюють, але не варять), банани. Цілющу дію робить зелений чай. Як джерело вітамінів і непоганий імуностимулятор, незамінний настій з плодів шипшини. Для більшої користі його можна підсолодити натуральним медом. А мед, як відомо, джерело вітамінів, біологічно активних речовин і мікроелементів. Поповнити запаси вітаміну С нам допоможуть цитрусові, ківі. Але такі екзотичні продукти можуть викликати алергію. Вводьте в дитячий раціон квашену капусту (не магазинну з консервантами, а свою, квашену на підвіконні), чорну смородину, що за кількістю аскорбінової кислоти, чи то пак вітаміну С, лідирують в порівнянні з цитрусовими. При плануванні весняного харчування дітейдуже важливо не забувати про свіжу зелень. Слід щодня вживати звичні і не звичні для нас зелені культури: листовий салат, петрушку, кріп, кінзу, крес-салат, зелену цибулю, а також квашену капусту. До речі, зовсім не складно вирощувати зелену

цибулю та крес-салат вдома на підвіконні. Млявість і блідість дитини можна пояснити зниженим гемоглобіном внаслідок нестачі заліза. Гранати, свіжі яблука, морква в цьому вам допоможуть. До речі, гризти морквину просто так не так корисно, як заправлену, у вигляді салату. В моркві міститься провітамін А, який засвоюється тільки тоді, коли морква заправлена сметаною або будь-яким іншим соусом, що містить жир(майонез не бажаний). На пам'ять благодійно впливають салати зі свіжої капусти. Якщо дитина працює закомп'ютером, їй необхідні продукти, що містять бета-каротин: морква, помідори, червоний перець. Для поповнення вітамінів групи В обов'язкове вживання молочних продуктів, яєць та риби, особливо морської. Діти повинні отримувати щодня 150-200 г овочів, фруктів і ягід - 150-200 г. Хоча б частково овочі та фрукти треба давати в сирому вигляді. Непогано для здорового харчування дітей використовувати заморожені фрукти та овочі, тільки пам'ятайте при цьому, як правильно їх готувати: обмити їх проточною холодною водою і, не розморожуючи, опустити в киплячу воду (води повинно бути небагато), так втрата вітамінів буде мінімальною. З обережністю вводьте ранні овочі і фрукти, тому що вони дуже часто бувають напхані біостимуляторами росту і нітратами. Користі від них ніякої, а проблем зі шлунком буде предостатньо. Рожеві щічки, прилив сил і поліпшення настрою дитини - найкращий доказ вашої боротьби з авітамінозом і зниженням імунітету. З таким настроєм гайда зустрічати весну!

Харчування дитини взимку


  • Харчування дитини взимку - вітаміни, овочі і багато іншого
    При зміні сезонів людський організм, в тому числі і дитячий, повністю перебудовує свою роботу. Зима - не є виключенням і, щоб ця «перебудова» пройшла добре, головне при складанні меню дитини - врахувати дві особливо важливих особливості холодної пори року.

    По-перше, сьогодні наші малюки особливо схильні до простудних та інших захворювань. Іноді дитина, мало не всю зиму то кашляє, то шморгає носом. У цьому вина зниженого імунітету: дається взнаки дефіцит сонячного світла і зменшення в раціоні дитини вітамінів (у порівнянні з літньо-осінніми місяцями).

    По-друге, щоб зігрітися в холодну пору, необхідна енергія, яку ми отримуємо в основному з білкових продуктів. Яким же тоді має бути харчування дитини взимку і як правильно скомпонувати для неї зимове меню?
    Правила зимового дитячого харчування
    У таких випадках дієтологи радять дотримуватися наступних рекомендацій:
    • стежте, щоб в раціоні дитини обов'язково були сирі овочі і фрукти, у тому числі і у вигляді салатиків;
    • дотримуйтесь правил кулінарної обробки овочів та умови їх зберігання, це дозволить по максимуму взяти з "дарів природи" корисних речовин;
    • додавайте в меню малюка соки (персик, яблуко, лимон та інші), морси з журавлини, брусниці, компоти (у тому числі із сухофруктів), а також чай з лимоном, малиною;
    • подбайте про те, щоб в меню було достатньо калію. Найбільше його в морській капусті, чорносливі, родзинках, горосі, картоплі, вівсяній крупі, зеленому горошку, буряках, чорній смородині. Багаті калієм і яловичина, тріска, хек, скумбрія, філе кальмарів;
    • зверніть увагу на продукти в яких міститься багато кальцію і магнію (молоко, сир, горіхи, крупи, цвітна капуста та інші);
    • варіть малюкові вегетаріанські овочеві супи, в які ми рекомендуємо додавати зелень (кріп, петрушку);
    • наповніть раціон малюка "енергетичними стравами" з м'яса і риби, а також іншої білковою їжею;
    • остерігайтеся давати холодні продукти малюкові (морозиво, напої і т. д.).
    Основні продукти харчування взимку

    Консервоване дитяче харчування
    Взимку воно також стає одним з головних джерел вітамінів і мікроелементів. Справа в тому, що, наприклад, яблуко через 180 днів після того як було зірване з дерева, втрачає практично сто відсотків всіх своїх корисних речовин. При консервуванні ж їх втрати набагато менші. Тільки не забувайте, що дитяче харчування підходить малюкам від 1 до 3 років.

    Заморожені продукти
    Взимку вони просто порятунок. Адже вітаміни, інші корисні речовини в фруктах і овочах добре зберігаються при заморожуванні. Крім того, свіжозаморожена продукція легко і швидко готується - в 2-3 рази швидше звичайної. Взимку варто згадати про протерті з цукром ягоди, варення-п'ятихвилинки... У таких заготовках вітамін С майже не руйнується, на відміну від варення і джемів. Малюкам особливо корисні чорна і червона смородина, малина. Але й цього недостатньо!

    Джерела білка для дитини взимку
    Взимку дитині вкрай необхідні білки (як рослинного, так і тваринного походження). Основними їх джерелами можуть бути страви з м'яса, птиці та риби; яйця, молоко, бобові.
    Пиття для дитини в холодну пору року
    У холодну пору року питво також матиме свої особливості. Щодня в раціоні дитини повинні бути різноманітні чаї та вітамінні напої, сік, компоти, киселі, морси.

    Чай. Він не повинен бути дуже солодким або міцним, гарячим або надмірно холодним. Використовуйте сорти натурального чаю без ароматичних добавок.

    Вітамінні напої. До них відносяться відвари і настої з лікарських рослин, чаї з трав. У зимовий період дітям просто необхідний настій шипшини, збори трав, а також вітамінізовані трав'яні чаї, які можна придбати в будь-якій аптеці.

    Соки. Всі переваги на боці свіжовіджатих соків. Малюкам старше двох років можна пити і звичайні "дорослі" соки з пакетів за умови, що вони якісні і 100%.

    Компоти і морси. Для діток корисні компоти, зварені зі свіжих (заморожених) фруктів або сухофруктів. При їх

  • приготуванні бажано не додавати цукор. Наприклад, родзинки додадуть необхідного солоду. Купуючи їх, вибирайте білі - вони найсолодші. З морсів віддавайте перевагу журавлинному і брусничному. Їх можна заправити медом - і смачно, і корисно.

    Приблизне зимове меню для дитини
    Сніданок - важлива складова добового раціону і, щоб дитину все-таки нагодувати, пам'ятайте:
    • вранці ніяких жирних і сухих страв на столі бути не повинно (це стосується також гострих та солоних страв);
    • садити снідати малюка необхідно не раніше, ніж через 30-40 хвилин після того, як він прокинеться.
    На сніданок найкраще приготувати молочну кашу: вівсяну, гречану і т. д. Крім цього, малюк повинен отримати білковий продукт (наприклад сир, яйце), а також трохи хліба. На столі обов'язково повинні бути сезонні добавки з овочів або фруктів. З напоїв - неміцний чай.

    Другий сніданок. Уникаємо солодощів і жирних продуктів, які "перебивають" апетит. Можна запропонувати діткам невеликий бутерброд, фрукти, а з напоїв - сік або відвар шипшини.

    Обід повинен складатися не менше ніж з двох страв - рідкого (вегетаріанський суп або борщ) і другого. Основою другої страви є продукти, багаті білком: м'ясо, риба, яйця або напівм'ясні страви, наприклад голубці, котлети з м'яса і капусти, млинці з м'ясом або сиром. Добре давати овочеве пюре (морквяне, картопляне...). На десерт - фрукти, кисіль або желе. А закінчуємо обідню трапезу чашкою компоту або чаю з галетним печивом - вибір за вами.

    Підвечірок. Даємо дитині молоко, кисляк, фрукти, печиво, какао, і т. д.

    Вечеря. Підбираючи продукти до вечері, звертаємо увагу на те, щоб не подавати повторно страва, яка вже була в цей день (виняток - молоко, хліб, овочі і фрукти). Відварна і запечена риба, локшина або рис, відварну картоплю, овочеві страви, чай - знову ж вибір залишається за мамою.

    А перед сном запропонуйте дитині склянку кефіру.

Двотижневе меню на літньо-осінній період


© 2021 Заклад дошкільної освіти "Цукринка"
Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати